Projekti ”Minkakeho” starttaa – ”laihasta läskistä” vahvaksi nelikymppiseksi

Nyt kun olen elänyt rankan kevään ja alkukesän jälkeen pari kuukautta lähes ilman kipuja, olen tietysti äärettömän kiitollinen ja onnellinen tilanteestani. Näyttää vahvasti siltä, että en ole kovin sairas viime vuosina ollutkaan, sillä raskauden jälkeistä kovaa väsymystä, lihasheikkoutta ym. selitti raudanpuute (ilman anemiaa) ja etenkin viimeaikaisia kipuja hormonikierukka. Onneksi lopulta uskoin omaa kehoani ja tein ratkaisuni sen mukaan. Vaikka hieman tietysti harmittaa se, kuinka kauan kärvistelin sinänsä täysin turhien vaivojen kanssa, olen ennen kaikkea kiitollinen ja haluan jättää menneet taakseni ja alkaa taas elää täysillä.

On ollut osin haastavaakin taas omaksua hyvinvoivan ihmisen identiteettiä ja elää sen mukaan: olla varomatta liikkeitä ja nostelua, olla huolehtimatta siitä, jos särkylääkkeet jäivät kotiin tai stressaamatta sitä, voinkohan ensi viikolla tanssia. Alan vähitellen kuitenkin uskoa, että kyllä minä olen terve ja voin sekä jaksan tehdä vaikka mitä. Ja tietysti nyt myös haluan tehdä vaikka mitä!

Projekti Minkakeho

Yksi pitkäaikainen haaveeni on saada itseni parempaan kuntoon, mitä ikinä. Vaikka olen ollut hyvässä kunnossa aiemminkin, ei lihaskuntoni ole koskaan ollut hyvä enkä ole koskaan tuntenut olevani vahva. Nyt siihen on aika tulla muutos. Otin tavoitteekseni olla ensi kesänä, 40 vuotta täyttäessäni, vahvempi ja parempikuntoisempi, kuin ikinä. Nimesin projektin nimellä ”Minkakeho” lempinimeni Minka mukaan.

Kehonkoostumus kertoo paljon enemmän kuin paino

Tunnen kehoni hyvin ja tiedän jo punnitsematta kilon tarkkuudella sen, paljonko painan ja usein aika hyvin myös sen, mistä kehoni koostuu. Halusin kuitenkin projektini aluksi ”mustaa valkoisella”, jotta voin todeta nykyisen tilanteen ja saada myös motivaatiota parantaa sitä. Kehotyyppini on ns. laiha läski, joten vaikka olen hoikka, minulla on korkea rasvaprosentti ja (liian) vähän lihasmassaa. Kerron tarkemmin mm. kehonkoostumuksestani tällä videolla. Siellä kerron myös, miksi tuo kehotyypistä käytetty termi ei ole välttämättä paras mahdollinen. Käytän sitä silti sen vuoksi, että tilanteeseen samaistuvat löytävät tällä termillä (englanniksi skinny fat) tietoa aiheesta. Sinänsä tietoisuus tämän kehotyypin olemassaolosta terveysriskeineen saisi puolestani tulla paremmin tunnetuksi ja ymmärretyksi.

“Laihan läskin” ansat

Meillä laihoilla läskeillä voi olla ansana se, että emme välttämättä näe liikunnan merkitystä yhtä tärkeänä (tai pahimmillaan lainkaan tärkeänä), mitä se nähdään usein ylipainoisille. Ja vaikka itse näkisimme, ulkopuolelta tulee helposti viestiä ”Ei sun tartte liikkua, kun oot jo hoikka”. Niin kuin se liikunta olisi vain laihtumista varten..?! Joku kehotyypin omaava voi hyödyntää “mahdollisuuden” syödä päivittäin roskaruokaa ja karkkia lihomatta ja iloita, että voi syödä mitä vain, koska se ei näy missään (minulla muuten näkyy ja tuntuu, välihuomio). Näin on toki sallittua tehdä, sehän on jokaisen oma päätös. Saatamme saada myös ulkopuolisilta kehotuksia ryhtyä lihotuskuurille eli syömään lisää ja ehkä vielä epäterveellisesti, ”koska voimme” tai koska sillä ehkä saamme painoa lisää. Mutta jos tätä epäsuhtaa aletaan korjata mättämällä lisää epäterveellistä ruokaa, tilanne ei varmasti siitä parane. Lihaksia me tarvitsemme eli treeniä ja varsinkin sen myötä usein myös lisää ravintoa, mutta mielellään terveellistä, joka tukee lihasten kasvua.

Vahva, terve minä 40-vuotiaana

Minun tavoitteeni on siis ennen kaikkea lihaskunnon kehittäminen ja kehonkoostumukseni saaminen tasapainoon. Haluan olla vahva, vahvempi mitä koskaan aikaisemmin ja voida hyvin. Ulkonäköön projektini ei liity. Jos se olisi lähtökohta, en varmaankaan tekisi mitään, sillä olen tyytyväinen kehooni ulkonäön puolesta jo nyt. Maalikaan ei ole pääasia, vaan koko tämä matka ja elämäntapa, sillä liikkuminen on kivaa ja tuo hyvän olon! En silti väitä, että minunkaan olisi aina helppo lähteä liikkumaan, tarvitsen siihen tämäntyyppistä suunnitelmallisuutta ja tavoitteita. Minä en siltikään ala treenata, jotta rakastaisin itseäni, vaan koska rakastan itseäni. Haluan pitää itsestäni hyvää huolta.

Päätin tehdä omasta projektistani julkisen tarkan harkinnan jälkeen. Halusin saada itselleni hieman positiivista painetta viedä projektini maaliin. Tavoite on tietysti vain yksi etappi pysyvässä elämänmuutoksessa, mutta näen silti tavoitteiden asettamisen tärkeänä (niistäkin tulossa oma postauksensa). Halusin hyödyntää samalla mahdollisuuden tsempata muita omissa elämänmuutoksissaan.

Minkakeho kesällä 2018
Tuleva vahva nelikymppinen!

Näiden asioiden lisäksi haluan lisätä omalta osaltani tietoisuutta lihaskunnon merkityksestä sekä ravistella joitain asioita, jotka omasta mielestäni on pielessä julkisessa keskustelussa. Yksi niistä on paino, jonka tuijottelu on mennyt mielestäni överiksi. Kerron omakohtaisia kokemuksiani ja tuon näkemyksiäni esille siitä, millaisiin asioihin olisi tärkeämpää keskittyä, etenkin kun pyritään auttamaan ihmisiä. Kerron myös omista ravintoon liittyvistä oivalluksistani ja opeistani. Niistä, jotka toimivat minun kohdallani. Monien asioiden suhteen minulla on vielä paljon opittavaa ja tämäkin projekti on myös oppimismatka. En valmenna muita, kuin itseäni ainakaan niin kauan, kuin en ole siihen työhön pätevä.

Samalla, kun toteutan omaa kuntohaastettani, jaan elämäni varrella kerryttämääni tietoa ja kokemuksia, mutta olen myös avoin oppimaan uutta ja kyseenalaistamaan ajatuksiani. Toivonkin sekä blogistani, että sitä tukevasta videoblogistani vuorovaikutteista. Rakentava keskustelu, vinkit ja tsempit puolin ja toisin ovat enemmän kuin tervetulleita! Kaikenlainen kehorauhaa rikkova tai muuten loukkaava kirjoittelu ei.

Pistän itseäni monin tavoin likoon tämän projektin myötä, sillä koen näiden asioiden olevan tärkeitä. Minulla on lisäksi haave kouluttautua ja työskennellä jonain päivänä vielä nykyistäkin kokonaisvaltaisemmin terveyden ja hyvinvoinnin parissa. Tämän haasteeni myötä haluan hieman myös etsiskellä sitä, mitä kaikkea se työ olisi ja pohtia omia arvojani ja työskentelytapojani.

Mutta niinhän se on, että ensin on huolehdittava itsestään ennen kuin voi todella auttaa muita. <3

Tervetuloa seuraamaan matkaani.

Torreviejassa 7.9.2018 Minka

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.