Kun tiedät MIKSI, keksit kyllä miten

Niin, miksi?

Kun tavoittelee jotain, on hyvä laatia itselleen selkeät tavoitteet, mutta vielä sitäkin tärkeämpänä pidän sen miettimistä, miksi niitä asioita on lähtenyt tavoittelemaan. Tuo “miksi” kun saattaa olla se vahva voima, joka auttaa jaksamaan ja jatkamaan silloinkin, kun motivaatio on koetuksella tai jokin asia tuo haasteita pyrittäessä saaavuttamaan tavoitteita. Minulle on käynyt lukuisia kertoja aiemmin niin, että kuntoprojektini, terveellisemmät ruokavalio-yritykseni, opiskelutavoitteeni ja vaikka mitkä muut projektit ovat jääneet kesken. Niihin on ollut syynsä ja tekosyynsä. Nytkin Minkakeho-projektissani on ollut haasteita enkä varmaan olisi saanut taukojen jälkeen jatkettua, jos en olisi tehnyt tällä kertaa pohjatyötä perusteellisemmin. Väitänkin, että kun “miksi” on kirkkaana mielessä, syyt ja tekosyyt on helpompi erottaa toisistaan ja tavoitteiden saavuttaminen on paljon sinnikkäämpää. Sinnikkyys ei horju ihan pienestä, sillä keksit kyllä miten sen teet, jos tiedät, miksi sitä teet. Tiedostat, onko kiire oikeasti kiirettä ja mistä se johtuu, onko levon tarve laiskuutta vai aitoa palautumisen tarvetta ja osaat tehdä fiksumpia ratkaisuja. Karsia turhemmista asioista, priorisoida tavoitteesi ja motivoitua jatkamaan silloinkin, kun ei huvittaisi tai tarttumaan toimeen taas repsahdusten tai taukojen jälkeen.

Mikä on sinun tärkein “miksi”?

Vloggasin tästä aiheesta uudenvuoden aattona (pääset katsomaan videon linkistä), mutta tässä vielä tiivistettynä käyttämäni systeemi tavoitteiden laatimiselle.

Miten aloitat ja laadit “miksi”-listan?

– Osta kaunis vihko projektiasi varten
– Kirjaa tämänhetkisiä tunnelmiasi, olotilaasi ja sitä, mikä sai sinut tekemään päätöksen. Jos projektiisi liittyy mitattavia asioita, kirjaa alkutilanne
– Kirjaa mahdollisimman monta asiaa perustelemaan sitä, miksi muutos/projekti/asia on välttämätön
– Mieti asioita perusteellisesti ja syvällisesti. Mikä sinua oikeasti motivoi ja mikä on tärkeää paitsi nyt, myös tulevaisuudessa? Millaisia arvoja sinulla on ja miten tavoitteesi liittyvät niihin? Onko projektillasi merkitystä myös läheisillesi? Jos, niin millaista merkitystä?

Miten laadit tavoitteet?

– Tavoitteet on hyvä kirjata siinä muodossa, kuin ne olisi jo saavutettu. Mieti siis visio ja kirjoita tavoitteet auki sen mukaan.

– Tavoitteissa on hyvä miettiä esimerkiksi tapoja, jotka haluat saada pysyväksi elämäntavaksi, mutta myös tunteita ja oloa, mitä haluat tuntea saavutettuasi haluamasi. Pyri kuvittelemaan ja jos mahdollista, myös tuntemaan saavutettu olotila mahdollisimman aidosti. Mielen voima on uskomaton ja yksi tärkeä askel on alkaa todella tuntea, miltä tuntuu, kun olet onnistunut ja uskoa onnistumiseesi.

Kirkasta itsellesi mahdollisimman perusteellisesti, MIKSI

Visioi saavutettuja tavoitteita ja olotilaa mielellään päivittäin. Tässä toimii hyvin myös esim. “aarrekartat”. Tavoitteet on hyvä pitää näkyvillä niin, että voit lukea niitä usein.

– Päätä etukäteen, milloin on “puolivälietapin” tai muiden etappien aika. Kirjaa päivämäärät valmiiksi. Itse tykkäsin kirjata tavoitteet ja välietapin toteuman vierekkäisille sivuille. Oli kutkuttavaa jo visiota kirjatessani kuvitella, kuinka tulisin kirjaamaan myöhemmin tilannetta välietapin kohdalla. “Ajatella, jouluna minulla on jo kaikki tämä!” Välietappi on myös hetki tarkastella sitä, tulisiko tavoitteita viilata johonkin suuntaan tai lisätä niitä.

Minkakeho-projektin kuulumisia

Sekä blogini, että videobloginikin on ollut melko hiljainen (josta poden hieman huonoa omaatuntoa… mutta laitan sen alhaisen ferritiinin piikkiin). Samoin itse projektin kanssa on ollut ajoittaisia haasteita. Olen kuitenkin edennyt kaiken kaikkiaan enemmän eteen- kuin taaksepäin.

Suurin osa välietapilla läpikäymistäni tavoitteista on toteutunut jollain tasolla. Kuntoni on kohentunut ja liikunta on melko säännöllistä. Lihaskuntotreeniä saisi olla enemmänkin, mutta sen määrä kasvaa vähitellen. Huomaan, etten saa tehtyä lihaskuntotreeniä kotona, joten se vaatii kyllä lähes aina kuntosalille menon tai jumpan. Itse ohjaan jumppaa kerran viikossa, joka tuo jo yhden treenikerran, lisäksi pyrin tällä hetkellä kahteen viikoittaiseen salitreeniin. Tanssitunteja ohjaan tällä hetkellä kerran viikossa, tosin tunnit loppuivat tänään ja aikomus onkin lisätä jotakin muuta tilalle. Käveltyä tulee jonkin verran, vaikkakaan en itse en osaa ajatella sitä tavoitteitani palvelevana liikuntana.

Myös ravintopuoli on kohdallani parantunut. Liikunnan iloa olen parhaimmillaan tuntenut jopa siinä määrin, että hingun päästä salille, toisinaan treeni on ollut pakkopullaa tai jäänyt väliin. Omat haasteensa on tuoneet ajoittaiset endometrioosikivut sekä jälleen mahdollisest jo viime kesänä heikentyneet rauta-arvot (ferritiini, kuten aiemmin mainitsin). Olen aiemmin kärsinyt raudanpuutteesta ilman anemiaa. Nyt ferritiinini on 42 ja se saisi olla korkeampi, joten olen rautakuurilla. Parannusta on kuitenkin tapahtunut mitatustikin monien ravintoaineiden kohdalla, josta uskon kiitoksen kuuluvan ennen kaikkea elokuussa 2018 aloittamani JuicePLUS+-kapseleille. Niiden myötä vatsani turvotus on helpottanut ja aineenvaihdunta tehostunut selkeästi. Se on auttanut myös kiinteytymisessä heti projektin alkaessa. Olen saanut lisäksi helpotusta makeanhimooni ja alkanut haluta syödä enemmän kasviksia, joten ravintopuoli on parantunut huomattavasti, samoin vireystilani. Hyvät asiat usein ruokkivat toisiaan, samoin kuin tietysti ne huonot asiat. Nyt suunta on ollut kaiken kaikkiaan nousujohteinen pienistä ajoittaisista kuopista huolimatta. Onneksi kirjasin viime kesän oloani vihkooni, jotta muistan, mistä lähdin liikkeelle. Kaiken kaikkiaan oloni on kohentunut huomattavasti!

Edelleen ajoittainen haasteeni on syödä riittävästi. Nautin suuresti aina, kun ruokahaluni on todella hyvä. Sitä se onneksi on entistä useammin. Väsyneenä minun on kuitenkin ollut aina vaikea syödä tarpeeksi. Useimmiten ruoka kuitenkin maistuu, josta olen iloinen. Pyrin huomioimaan erityisesti, että saisin riittävästi proteiinia ja hyviä rasvoja sekä kasviravinteita. Olen kiinnostunut entistä enemmän ravinnosta ja siitä, miten ravitsemuksella voi vaikuttaa terveyteen. Minua on viime kesästä alkaen kiehtonut mehustus ja monet itselleni uudet asiat, kuten vaikkapa se, kuinka hyvien rasvojen lisääminen vaikuttaa elimistöömme. Huomaan hyvin selvästi hyvän ja huonon ravinnon vaikutukset kehossani. Ruokasuhteeni on kuitenkin koko ajan fiksumpi (omasta mielestäni ainakin). Olen lopettanut kaikenlaiset “ton-ton”-kiellot ja dieetit ja sen sijaan pyrin varmistamaan, että varmasti saan riittävästi “hyviksiä”, kuten kasviravinteita. Sen myötä “pahisten” määrä on vähentynyt kuin itsestään. Linjani on, että en kiellä itseltäni mitään, sillä kehoni kyllä kertoo, mitä se tarvitsee.

Kaiken kaikkiaan olen saavuttanut välietappini tavoitteet kohtalaisesti. En vielä tunne olevani vahva, mutta suunta on oikea. Tällä hetkellä onkin tärkeintä, että olen oikealla polulla.

Visio ja välietappi
Visio ja välietappi

Mikä onkaan sinun tavoitteesi, onnea ja menestystä sen tavoittelemisessa! Toivottavasti sait blogikirjoituksestani irti jotakin, joka auttaa sinua matkallasi. <3

Torreviejassa 13.3.2019 Marinka

Mitattuja tuloksia

Seuraavassa vlogissani kerron, miltä näytti kehonkoostumukseni, kun kävin tammikussa jälleen InBody-kehonkoostumusmittauksessa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.